• Utskrift
  • Print

Hvem er jeg?


Foto: Tommy Solberg.

Riktignok har jeg aner tilbake til 1700-tallets Irland, men like fullt er jeg en helnorsk fotograf bosatt i Vestfossen i Øvre Eiker utenfor Drammen. Da jeg var 11 år gammel, kom storebror John hjem fra England med en Pentax Spotmatic til meg. Da jeg like etter kjøpte en Sun 300 mm til den nette sum av 300 kr kunne jeg starte å fotografere fugler. Jeg fikk egen fuglespalte i lokalvisa og leverte jevnlig artikler illustrert med egne bilder. Siden den gang har natur og fotografering vært en altoppslukende interesse.
 
Jeg tok min universitetsgrad i biologi i 1987 – med hovedfagsoppgave på dobbeltbekkasinens leik-biologi på Hardangervidda – men jeg ble ingen forsker. I stedet havnet jeg i WWF Verdens Naturfond som sivilarbeider, og etter ferdig tjeneste fikk jeg halvtidsjobb som fagkonsulent i organisasjon. Der fikk jeg jobbe med spennende naturvernfaglige utfordringer – som vern av barskog og store rovdyr. Dessuten var jeg så heldig å få være med og initiere to store naturvernprosjekter i den tredje verden, et på Madagaskar og et på Sumatra i Indonesia på 1990-tallet. Begge prosjektene resulterte i opprettelse av nasjonalparker, henholdsvis Zombitze nasjonalpark på Madagaskar og Bukit Tigapuluh nasjonalpark på Sumatra.
 
Jeg kunne jobbet på heltid i organisasjonen, men valgte å bruke halve arbeidsuken på fotografering og egne prosjekter, som å lage bøker og skrive artikler for en rekke blader og magasiner. I 2000 tok jeg skrittet helt ut og sa opp min faste halvtidsstilling i WWF, og siden har jeg vært hundre prosent frilansfotograf, skribent og forfatter. Jeg var imidlertid så heldig å få beholde tilknytningen til WWF, da jeg fortsatte som frilans redaktør av deres magasin, WWF Verdens Natur.
 
På dette tidspunktet hadde jeg startet å samarbeide med navnebror Tom Helgesen om bokprosjektet ”Naturperler i Buskerud”. Prosjektet ble en suksess. Vi solgte 10 000 bøker på et år, og det inspirerte oss til å lage flere bøker. Sammen startet vi Forlaget Tom & Tom, og nå har vi gitt ut mer enn ti bøker. Den største suksessen har kanskje vært ”100 norske naturperler” som har solgt i 20 000 eksemplarer og som også er gitt ut på engelsk.
 
I tillegg har jeg også gitt ut naturbøker på Norsk Bokforlag, blant annet ”Det ville Afrika” og ”Det ville Norden”. Førstnevnte solgte i nesten 28 000 eks i Norge, og i 2003 ble den oversatt til svensk og kåret til ”Årets pandabok” av WWF Sverige, det vil si beste naturskildring i tekst og bilder. Boka er også oversatt til engelsk og spansk, og det samlede opplaget av denne boka er på ca 50 000 eksemplarer.
 
Mine bilder har også vært premiert i flere internasjonale naturfotokonkurranser, blant annet med 2. og 3. plass i BBCs naturfotokonkurranse ”Wildlife Photographer of the Year”. I 2008 ble jeg som en av fem norske naturfotografer invitert til å delta i det store europeiske naturfotoprosjektet ”Wild Wonders of Europe” som har som mål å fotografere spektakulær natur i alle Europas land. Mitt oppdrag var å fotografere vill fjellnatur i Kaukasus i Russland.
 
Siden jeg gikk på gymnaset har jeg reist til alle mulige rare steder på jorda, og min fotografiske virksomhet er således ikke geografisk begrenset. Jeg jobber med fotoprosjekter fra pol til pol, fra Svalbard via Afrika og Sør-Amerika til Antarktis.
 
Naturvernaspektet er viktig i min fotografering og naturformidling. Hvis mine naturbilder, bøker og artikler kan brukes til å fremme naturglede og engasjement for vern av natur og biologisk mangfold, er mye av hensikten oppnådd!
Publisert med Digipoint - MyDiSafe Publishing CMS